Potrebujeme:
Na cesto:
450 g polohrubej múky
225 ml vlažného mlieka
75 ml oleja
30 g čerstvého droždia
1 ks vajca
1 čl kryštálového cukru
2/3 čl soli
Na plnku:
1 kg bryndze
25-30 dkg prerastenej slaniny
4-5 ks stredne veľkých zemiakov
nasekaný kôpor alebo pažítku
Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom, olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke, pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky. Zapneme rúru na 180 C.
Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor alebo pažítku.
Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň.
A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou, popicháme a šup do rúry. Pečieme cca 50 minút.
Pred dopečením môžeme koláč potrieť výpekom zo slaniny a môžme posypať rascou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára