7/11/2011

Ikeácka mandľová torta

Prísady:

10 dkg mandľových lupienkov
20 dkg pomletých mandlí
4 vajcia
24 dkg kryštálového cukru
100 ml smotany na šľahanie
23 dkg mäkkého masla
2 dkg práškového cukru

Postup prípravy:

1. Predhrejeme si rúru na 175 stupňov. Opražíme si nasucho mandľové lupienky.
Žĺtka vyšľaháme s 8 dkg cukru a 100 ml šlahačky v hrnci na nízkom ohni do krémova, nesmieme ale nechať variť. Hrniec s krémom dáme do studenej vody a ďalej šľaháme. Postupne primiešavame maslo a necháme do studena odstáť. Krém by sa nemal zraziť, ak sú všetky ingrediencie rovnakej teploty. V prípade, že sa nám krém zrazí, môžeme celú zmes troška zohriať a znova vyšľahať.
2. Dva tortové plechy vyložíme papierom na pečenie. Vyšľaháme bielka s cukrom a vmiešame pomleté mandle. Do tortovej formy vlejeme polovičku masy, do druhej druhú a dáme piecť.
Vychladnutý korpus potrieme krémom, na vrch položíme druhý korpus a celú tortu potrieme zvyškom krému. Posypeme mandľovými lupienkami a necháme odstáť aspoň 6 hodín.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára